Güneş enerjisi sektörünün önünün açılması ve tabana yayılması için TBMM’den çıkması beklenen 5.1.j bağlantı şekli mevzuatının sektöre ek 2.5 milyar dolar iş hacmi yaratacağı öngörülüyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Tolga Murat Özdemir, bu mevzuatın sektördeki küçük ve orta ölçekli çatı projelerini hareketlendireceğini belirtti.
Özdemir, 2019 yılında başlayan tabana yayılma sürecinin yavaşladığını ve kapasite sıkıntısı nedeniyle sektörün daralmaya başladığını ifade etti. “Öz tüketim amaçlı güneş enerjisinden faydalanmak isteyen sanayicilerimizin önündeki engellerin kaldırılmasının tek yolu 5.1.j bağlantı şekli mevzuatının bir an önce hayata geçmesidir.” dedi. Bu mevzuatın hayata geçmesi, güneş enerjisi yatırımlarının önünü açacak.
Özdemir, mevcut durumda 22 bin MW’lık kapasitenin verildiğini ancak henüz hayata geçirilen bir şey olmadığını vurguladı. “Süreçler hızlı değil maalesef. Bu kapsamda süper izin döneminin meclisten çıkmasını da bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Mevzuatın, kapasite sorununu ortadan kaldırarak yatırımcıların önünü açacağına inanılıyor.
Güneş enerjisi yatırımcılarının teşviklerden faydalanabilmesi için yerli hücreden yapılmış panel kullanmasının gerekli olduğunu belirten Özdemir, “Bu konuda da sadece 2 firmamız üretim yapabiliyor.” dedi. Bu firmaların toplam üretim kapasitesinin 3 GW’ı geçmediğini ifade eden Özdemir, “Ama elimizde 22 bin MW’lık da kurulum kapasitesi hayata geçirilmek için bekliyor.” şeklinde konuştu.
Özdemir, “Tabana yayılamıyoruz artık ki bunun önündeki en büyük engel kapasite olmamasıdır.” diyerek mevcut durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. 5.1.j mevzuatının bu sorunun aşılmasının yolu olduğunu belirtti. Öz tüketim sağlayacak yatırımcıların önü açılacak ve depolama yapmaları durumunda 24 saat enerji kullanabilecek hale gelecekler.
Özdemir, elektrikli araçların hayatımızdaki yerinin önümüzdeki 10 yılda çok daha fazla olacağını belirterek enerji ihtiyacının yüzde 30 oranında artacağına dikkat çekti. “Biz elektrikli araçlar konusunda henüz yolun başındayız ama yarın beklediğimiz süreç gelecek.” dedi. Bu durum, enerji ihtiyacının artmasına neden olacak.
“Nerden sağlayacaksınız o gücü?” diye soran Özdemir, bu gücün temin edilmesi gerektiğini vurguladı. Elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu gücün her yerde temin edilemeyeceğini belirtti. Güneş enerjisinin bu ihtiyacı karşılamak için en uygun kaynak olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin enerji verimliliği sağlaması gerektiğine değinen Özdemir, “Enerjiyi verimli kullanmakta geri kalıyoruz.” dedi. Enerji verimliliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ülkemizde tüketilen enerjinin yüzde 40’ını sanayi kuruluşlarının tükettiğini belirtti.
Özdemir, “Ama güneş enerjisi çok basit, banka bunu çok kolay lease edebiliyor çünkü her şey belli.” diyerek güneş enerjisi sistemlerinin cazibesine vurgu yaptı. Uzun ömürlü uygulamaların, yatırımcılar için avantaj sağladığını belirtti. Enerji verimliliğinin sağlanmasının öncelikli hedef olması gerektiğini ifade etti.