Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek için devreye aldığı 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesini 1 Temmuz 2025 tarihine kadar uzattı. Bakanlık, bugüne kadar bu düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL olmak üzere toplam 142 milyon TL idari para cezası uyguladı.
Bu düzenlemeler, otomotiv sektöründe fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Bakanlık, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, pazarlama ve satış kısıtlamaları ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler için yeni düzenlemeler getirildi.
Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetleri, sektördeki dengenin bozulmasına neden oldu. Bakanlık, bu tür olumsuz durumları ortadan kaldırmak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. İkinci el motorlu kara taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması yasaklandı.
Ayrıca, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması da 1 Ocak 2025 tarihine kadar yapılamayacak. Bu düzenlemeler, piyasa dengesinin korunmasına katkı sağlayacak.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay - 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler tarafından engellenmeye devam edilecek. Bu uygulama, piyasa düzeninin sağlanmasına yardımcı olacak.
Diğer taraftan, ikinci el araç satışı yapan işletmeler için 1 Şubat 2025'ten itibaren asgari 60 günlük trafik sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, araç alım satımında güvenliği artırmayı hedefliyor. Böylece, tüketicilerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.