Ankara'nın Ulaşım Altyapısında Tarihi Yatırımlar ve Projeler

Blog Image
Ankara, son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanında 728 milyar lira yatırım aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projeleri ve hedefleri açıkladı.

Ankara'nın Ulaşım Altyapısında Tarihi Yatırımlar ve Projeler

Ankara, son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanında 728 milyar lira yatırım aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte gerçekleştirilen projeleri ve gelecekteki hedefleri açıkladı. Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım altyapısında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Ulaşım Yatırımları ve Hedefler

Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım ve haberleşme alanlarında son 23 yılda toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti. Bu yatırımlar, Ankara'nın ulaşım altyapısını modernize etmek ve geliştirmek amacıyla gerçekleştirildi. Uraloğlu, "Başkentimize son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanlarında toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yaptık" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ankara'nın raylı sistem hattını 80,5 kilometre uzatarak 103,6 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'nda projede revizyon başlatıldığını ve önümüzdeki yıl yapım çalışmalarına başlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bölünmüş Yol Uzunluğu ve Otoyol Ağı

Bakan Uraloğlu, Ankara'nın bölünmüş yol uzunluğunun 2002 yılında 466 kilometre iken, 23 yıl içinde bin 206 kilometreye ulaştığını belirtti. Bu süreçte 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol ve 7 bin 721 kilometre asfalt çalışması yapıldı. Bu yatırımlar, Ankara'nın çevre illerle olan bağlantılarını güçlendirdi.

2020 yılında hizmete açılan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan kesintisiz bir otoyol ağı oluşturuldu. Bu otoyol, Ankara ile Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa arasında seyahat konforunu artırdı.

Yeni Otoyol Projeleri ve Çalışmalar

Uraloğlu, 2024 yılı Kasım ayında Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun yapım sözleşmesinin imzalandığını hatırlattı. Toplam 120 kilometre uzunluğundaki bu otoyol ile Ankara-Kırıkkale arasındaki trafik yoğunluğu azaltılacak. Ayrıca, bu proje ile karayolu taşımacılığı daha hızlı ve konforlu hale getirilecek.

Orta Anadolu Otoyolu'nun 276 kilometre uzunluğunda olacağı ve 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şeritli olacağı belirtildi. Bu otoyol, Kuzey Marmara Otoyolu ile Ankara-Niğde Otoyolu'na hızlı bağlantı sağlayacak.

Karayolu Projeleri ve Tarihi Köprüler

Uraloğlu, 19 karayolu projesinde çalışmaların devam ettiğini ve toplam proje tutarının 29 milyar 181 milyon lira olduğunu ifade etti. Nallıhan Köprüsü ve Nallıhan Kuş Cenneti Tüneli gibi projelerle araç yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor.

Ankara'daki tarihi köprülerin restorasyonu da devam ediyor. Akköprü ve Dağkaya Köprüsü gibi eserler, ulaşım altyapısının bir parçası haline getiriliyor. Uraloğlu, "Sadece modern yollar inşa etmiyoruz, tarihimize de sahip çıkıyoruz" dedi.

Demiryolu Altyapısındaki Yenilikler

Bakan Uraloğlu, demiryolu altyapısının yenilendiğini ve modernize edildiğini belirtti. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya Hızlı Tren hatları ile Ankara'nın hızlı tren ağının merkezi haline geldiği ifade edildi. YHT'ler ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya hizmet verildi.

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi, 505 kilometre uzunluğunda olacak ve yaklaşık 7 milyon kişiye doğrudan hizmet edecek. Bu proje, bölgedeki iç turizmi de artıracak.

Esenboğa Havalimanı'nın Gelişimi

Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin artırılması için çalışmalar sürüyor. 2002 yılında 2 milyon yolcu ağırlayan havalimanı, 2024 yılında 12 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Uraloğlu, "Yolcu kapasitesini 30 milyona çıkaracak olan 3. pistte son çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Uraloğlu, havalimanının daha yenilikçi bir anlayışla geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. İkinci etapta terminal binasının genişletilmesi planlanıyor. Bu projeler, Ankara'nın ulaşım altyapısını daha da güçlendirecek.