İstanbul'da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan Yenidoğan Çetesi'nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı davanın 3'üncü duruşması bugün görülecek. Örgüt yöneticisi İlker Gönen'in cezaevinde intihar etmesiyle sanık sayısı 46 oldu. Dava, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
Yenidoğan Çetesi'nin yöneticisi İlker Gönen, tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar etti. Bu olay, davanın seyrini etkiledi ve sanık sayısını 46'ya düşürdü. Dava, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3. kez görülecek. Duruşmada sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilmesi bekleniyor.
İddianamede, 47 sanık ve 19 sağlık kuruluşu yer alıyor. 10 bebeğin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Suç örgütünün amacı, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak ve SGK'dan yüksek ödeme almak olarak tanımlanıyor.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, suç örgütünün evrak sahteciliği yaptığı ve hastaların durumlarını olduğundan daha ağır gösterdiği ifade ediliyor. Bu yöntemlerle SGK'dan yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazladan ücret alındığı aktarılıyor.
İddianamede, şüphelilerin çoğunun sağlık çalışanı olduğu ve bu çalışanların da kazanılan kardan pay aldığı belirtiliyor. Bebeklerin uygun sağlık hizmeti almasını sağlamak yerine, örgüt adına kârlı görülen hastanelere sevk edildiği vurgulanıyor.
Bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde yatırılması, bazı bebeklerde enfeksiyon kapma gibi rahatsızlıklara ve ölüme sebep oldu. İddianamede, bu durumun sağlık hizmetinin kalitesizliğinden kaynaklandığı ifade ediliyor.
Şüphelilerin usulsüz şekilde ilaçları hastaneden çıkartarak sattığı ve sağlık hizmetinin doğrudan hemşireler tarafından verildiği belirtiliyor. Bu nedenle bebek ölüm sayılarının arttığı kaydediliyor.
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için toplam 582 yıl 9 ay hapis cezası talep ediliyor. Bu talepler, 10 bebeğin ölümü nedeniyle 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçlarından oluşuyor.
Mahkeme süreci, sağlık sektöründeki usulsüzlüklerin ve bebek ölümlerinin önüne geçilmesi adına büyük önem taşıyor. Dava, toplumda büyük bir yankı uyandırmış durumda ve gelişmeler yakından takip ediliyor.