İstanbul'un Raylı Sistem Ağı Genişliyor: 3,1 Milyon Kişi Daha Ulaşımda Kolaylık Sağlayacak

Blog Image
İstanbul'da 3,1 milyon kişi, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı ile raylı sistem ağına katılacak. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, projeyi ve hedefleri açıkladı.

İstanbul’da Yaşayan 3,1 Milyon Kişi Daha Raylı Sistem Ağına Ulaşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı TBM-2 Işık Görme Töreni’nde yaptığı açıklamada, 3,1 milyon vatandaşın İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacağını duyurdu. Proje, bölgedeki ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Hızlı tren hattı, Marmaray’ın devamı olarak banliyö hattı gibi çalışacak.

Hızlı Tren Hattının Önemi

Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı, İstanbul'un ulaşım altyapısını güçlendirecek önemli bir projedir. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, “Açtığımız tüneller ile Halkalı’dan Ispartakule’ye ulaşarak Ispartakule ile hinterlandındaki Esenyurt ilçesi ve Bahçeşehir semtindeki vatandaşlarımız İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacak.” dedi. Bu hat, bölgedeki 3,1 milyon vatandaşa Marmaray üzerinden İstanbul’un neredeyse her yerine ulaşma imkanı sağlayacak.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut hat kapasitesinin 4 kat artması hedefleniyor. Yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek. Yük taşıma süresi ise 8,5 saatten 3,5 saate inecek. Bu gelişmeler, İstanbul'un ulaşımında büyük bir dönüşüm yaratacak.

TBM-2 Tüneli’nin Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Halkalı-Ispartakule etabında, TBM-2 Tüneli’nin kazı çalışmaları başarıyla tamamlandı. Uraloğlu, “Bugün itibariyle de TBM makineleriyle kazıları yapılan 6.4 kilometre uzunluğundaki çift tüplü tünelimizden arkamda gördüğünüz TBM-2 Tüneli’ndeki kazı çalışmalarımızı tamamlayıp ışık görme aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu tünel, projenin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Ulaştırma Bakanı, “Halkalı-Ispartakule etabımız genelinde yüzde 79 ilerleme sağladık ve çalışmalarımızı bu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz.” diyerek projenin hızla ilerlediğini vurguladı. Projenin tamamlanması, İstanbul'un ulaşım ağını daha da güçlendirecek.

Ekolojik Dengeye Önem Veriliyor

Proje kapsamında, ekolojik dengeye de önem verildiği belirtildi. Uraloğlu, “3 ekolojik köprü de inşa ederek doğal hayatın bütünlüğünün ve çeşitliliğinin korunmasına katkı sağladık.” dedi. Bu durum, çevre dostu bir ulaşım projesi olma hedefini destekliyor.

Hattın yapımı sırasında, toplam 8 adet aç-kapa tünelinin 7’si, 30 demiryolu köprüsünün ise 28’i tamamlandı. Bu başarılar, projenin çevresel etkilerini minimize etme çabalarının bir göstergesidir.

Kapıkule-Çerkezköy Etabı Ağustos Ayında Açılacak

Kapıkule-Çerkezköy etabında yaklaşık yüzde 95 fiziki ilerleme sağlandığı bildirildi. Uraloğlu, bu etaptaki çalışmaları ağustos ayı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. “İnşallah ağustos ayı sonrasında demir raylar üzerinde süzülecek trenlerimiz, bölgede gelişmeye başlayacak ticari hareketlilik ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük faydalar sağlayacak.” dedi.

Bu projeye hem Türkiye hem de Avrupa Birliği tarafı olarak ciddi oranda zaman ve emek sarf edildiği belirtildi. Projenin tamamlanması, İstanbul'un ulaşım altyapısına büyük katkı sağlayacak.

İstanbul’un Ulaşımında Yeni Dönem

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, İstanbul’u modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını belirtti. “Asrın projesi MARMARAY ve Gebze-Halkalı Banliyö Hattı ile birlikte, İstanbul'un ulaşımında önemli bir dönüşüm sağladık.” dedi. Bu projeler, İstanbulluların ulaşımını kolaylaştıracak.

Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının yapım çalışmalarına da devam edildiği ifade edildi. Uraloğlu, “Yer üstünde hızlı tren hatlarımızla, yer altında ise metro projelerimizle biz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak her zaman İstanbul ve İstanbulluların yanındayız.” diyerek projelerin önemini vurguladı.