Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türkiye'nin bağlantısallıkta köprü görevi gördüğünü belirtti. Ayrıca, Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olduklarını ifade etti.
Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı açıklamada, ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ihtiyacının her zamankinden daha belirgin olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu koridorlar, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme konusunda önemli faydalar sağlayacaktır. Ulaştırma koridorları, zorlu şartların üstesinden gelinmesine yardımcı olmaktadır.
TRACECA'nın ve bu çerçevede yapılacak işlerin öneminin her geçen gün arttığını belirten Uraloğlu, bu koridorların geliştirilmesinin sadece ülke bazında değil, kıtalararası bağlantısallık açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacağını açıkladı. Ayrıca, Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlattı.
Bu proje sayesinde, demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulması hedeflenmektedir. Uraloğlu, bu sayede yük hacminin artması durumunda sınırda beklemelerin önlenebileceğini belirtti.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Hedefin, en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olduğunu vurguladı.
Ulaştırmayı ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın bu hedefe ulaşmada önemli olduğunu belirten Uraloğlu, TRACECA'nın bu konularda uluslararası diyaloğu sağlayacağına inandığını ifade etti.
TRACECA'nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini bir arada bulundurduğunu belirten Uraloğlu, bu koridorun iş birliğini zorunlu kıldığını vurguladı. Farklı mevzuatlar ve uygulamalar, bu koridorun etkinliğini azaltan faktörler arasında yer almaktadır.
Uraloğlu, TRACECA'nın diğer bölgesel kuruluşlar arasında özel bir konumda olduğunu belirterek, bu zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğini ifade etti. TRACECA Fonu'nun kurulmasının projelerin finansmanında önemli bir yapı olacağını düşündüğünü belirtti.
Uraloğlu, Türkiye'nin Özbekistan ile birlikte e-permit sistemini başarıyla uyguladığını açıkladı. Bu sistemin diğer ülkelerle de kullanılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
TRACECA'nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında, üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Türkmenistan'ın TRACECA'ya katılımını tebrik etti. Bu katılımın, TRACECA'nın üye coğrafyasına stratejik bir katkı sağladığını belirtti. Türkmenistan'ın ulaştırma bağlantısallığındaki önemi bu katkının işaretlerindendir.
Uraloğlu, Letonya'nın gözlemci üyelik talebinin ve Yunanistan'ın gözlemci üyeliğini yenileme talebinin memnuniyetle karşılandığını ifade etti. TRACECA'nın etkinliğini artıracak reform konusuna da değindi.
Uraloğlu, başarılı işler yapmak için planlama sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Reform sürecinde her konunun ele alınarak bütüncül bir bakış açısıyla planlamalar yapılacağına inandığını ifade etti.