Ticaretin hızlandığı ve sınırların aşıldığı bir dönemde, Türkiye Yüzyılı'nın ulaştırma koridorlarıyla şekillendirildiği belirtiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu dinamiklerin önemine vurgu yaptı. Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'na katılarak, burada yaptığı açılış konuşmasında etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Uraloğlu, "Küreselleşen dünyada ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı nasıl şekillendirdiğini konuşuyoruz" dedi. Ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların ticaret maliyetlerini azaltacağına dikkat çekti.
Uraloğlu, ulaştırma altyapısının sadece ekonomik büyüme için değil, sosyal faydaların dengeli dağıtılması için de gerekli olduğunu belirtti. Devam eden jeopolitik gerilimlerin, lojistik zorlukların maliyetleri artırdığını ifade etti. Bu bağlamda, ulaştırma bağlantılarının kesintisiz devam etmesi için yeni alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olduğunu belirtti. Doğu-Batı aksında Orta Koridor ve Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayacak projelerin merkezinde yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde kilit taşı görevi gördüğünü kaydetti.
Uraloğlu, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye ulaşabildiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'yi dinamik bir ekonomik sistemin merkezine yerleştirdiğini ifade etti. Ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmanın omurgasını oluşturduğunu vurguladı.
Kalkınma Yolu Projesi'nin, Irak'ın Faw Limanı'nı Türkiye'ye ve Avrupa'ya bağlayacak çok modlu bir koridor olduğunu belirten Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla geçiş süresinin 15 güne kadar kısaltılacağını ifade etti. Bu projenin bölgesel ticareti canlandıracağına inandığını söyledi.
Uraloğlu, 22 Nisan 2024'te Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri Ulaştırma Bakanlarıyla mutabakat zaptı imzalayacaklarını belirtti. Yeni demir yolu ve kara yolu altyapı yatırımları için ön tasarımların tamamlandığını, nihai tasarımlar için kritik adımların hızla ilerlediğini kaydetti.
Bakan Uraloğlu, ulusal ulaştırma yatırımlarının uluslararası koridor perspektifi doğrultusunda düzenlendiğini belirtti. Uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel çok taraflı örgütlerle iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara karşı dayanıklı olmasına özen gösterdiklerini söyledi.
Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, bu yatırımların halkın refahını artırdığını ifade etti. Mega projelerle uluslararası ticaretin yollarının açıldığını, İstanbul Havalimanı ile gökyüzünde sınırların kaldırıldığını vurguladı.
Uraloğlu, 27-29 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu'na davet etti. Bu forumda, ulaştırma bağlantısallığı konularının küresel ölçekte tartışılacağını belirtti. Güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine dikkat çekti.
Ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının önündeki engellerin aşılması için ortak standartların gerekliliğini vurguladı. Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağının, ticareti kolaylaştıracağını ve ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını sağlayacağını ifade etti.