Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı'nda Türkiye'nin Orta Koridor'un iklim dostu projeleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Uraloğlu, elektrikli trenlerin ve lokomotiflerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, karbon salınımının azaltılması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na katıldı. Burada yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile ilgili ana başlıkların gündemde olduğunu ifade etti. Uraloğlu, "İklim değişikliği, karbon salınımı, sanayi ve ulaşım gibi birçok konunun etkilendiği bir süreçten bahsediyoruz" dedi.
Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor'un bir parçası olduğunu belirtti. "Koridorda; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasıl kullanılması gerektiğini konuşuyoruz" dedi. Ülkemizde elektrikli trenlerin ve lokomotiflerin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını vurguladı.
Uraloğlu, "Kendimiz üretmeye başladık" diyerek, elektrikli ulaşım projelerinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Orta Koridor'u destekleyecek Kalkınma Yolu Koridoru üzerinde de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bakan Uraloğlu, şehirlerdeki net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması gerektiğini belirtti. "2053 Türkiye Net Sıfır Emisyon Hedefimizi gerçekleştirmek için şehirlerimizde elektrikli kara taşıtlarının kullanımından metrolara kadar her türlü planlamayı yapıyoruz" dedi.
Şehirlerde bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlemeler yapıldığını kaydeden Uraloğlu, bu düzenlemelerin altyapı gerektirdiğini belirtti. Yerel yönetimlerle iş birliği yaparak gerekli altyapıların sağlanacağını ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye'deki 58 havalimanının 50'sinin karbon sertifikası aldığını belirtti. Bu durumun, dünya genelinde yüksek bir oran olduğunu ifade etti. Ayrıca, gemilerin fosil yakıt dışındaki yakıtları kullanması için yeni gemiler üretildiğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun ticaret açısından önemli olduğunu belirtti. "67 ülkenin sadece 4 saatlik bir uçuşla gidebileceği noktadayız" diyerek, bu durumun ticaret hacmini artıracağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için karbon salınımının mutlaka azaltılması gerektiğini vurguladı. Aşırı yağmurların doğal afetlere yol açtığını belirterek, şehirlerin güvenliğini tehdit eden durumların önlenmesi gerektiğini ifade etti.
Uraloğlu, "İklim değişikliği noktasında şehirlerimizi daha yaşanabilir ve dirençli bir konuma getirmeye yönelik çalışmalarımız var" dedi. Ayrıca, diğer ülkelerdeki iklim değişikliği ile ilgili çalışmaları takip ettiklerini ve iş birliklerini geliştirdiklerini belirtti.